Масов обиск на немски журналисти

Demonstrators camp outside St Paul's Cathedral in central LondonВ търсене на улики против леви радикали властта в Германия посегна на журналистите
Немската общественост е поразена и възмутена от мащабите на полицейските акции, съпроводени с обиски на журналисти. Неочаквано нощно нахлуване в домовете спретнали в сряда в Берлин полицейските органи. Обиски и изземване на материали се случили на девет фоторепортера от Съюза на немските журналисти и издатели, редица политици назоваха акцията покушение над свободата на пресата.

697582Полицейски взлом на домове, изземване на компютри и домашни архиви бяха предприети по разпореждане на прокуратурата на Франкфурт на Майн. Тя вече почти години разследва делото за побоя над един полицай, пострадал на 31 март миналата година в сблъсък с участници в антикапиталистическа демонстрация. Търсени са 10-12 от най агресивните “леви”.

pic1355.bigЗа целта следствието реши да открие “левите” чрез фото-архивите от мартенската демонстрация, изземвайки ги от професионалните фотографи.
За всичко това писа берлинският вестник Taz.

694e7ce0ffd00b6c6f2f01c3334d.jpegГлавният редактор на изданието Инес Пол подчертава: “Това е опасно посегателство над свободата на пресата. Вече всички фотографи ще се страхуват от обиски в защитените им от закона домове. Ние решително осъждаме действията на властта”.

Обиски на журналисти имаше в Хесен, Северен Рейн-Вестфалия и Баден-Вюртенмберг. Те са пряко нарушаване на закона, твърдят немски правни експерти. Според постановление на Конституционния съд, обиски на журналисти се допускат от 2007 г. в Германия само в случай на доказана лична съпричастност към престъпление. В противен случай, подобни действия са “сплашване и нарушаване свободата на пресата”, допълват специалистите.

Прокуратурата във Франкфурт заяви, че обиските са били недоразумение. Прес-секретарят Лорис Мюлер-Шой казва, че следствието не се интересува от “фотографии на пресата, а има друго търсене”. А докато не се изясни какво представляват иззетите фотографии, нищо няма да се обсъжда, добави Шой. Подложените на обиск журналисти са известни като професионалисти в средствата за масова информация в Германия. А в полицейския протокол за операцията в дома на фотожурналиста Бьорн Кицман в прав текст се казва, че на обиск е подложено неговото “жилищно и редакционно помещение”.

Съюзът на немските журналисти смята, че следствените органи са нарушили клаузата за редакционната тайна и защита на информацията. Обиските не съответстват на законовите стандарти в Германия, смятат те. Някои дори са убедени, че обиските миришат на целенасочено разследване, а не просто на опит за сплашване. В редица коментари от немската преса се изразява загриженост за състоянието на свободната преса и журналистиката въобще в Германия.
В рейтинга на световната преса, публикуван неотдавна от “Репортери без граница”, Германия падна на 17 място, между Коста Рика и Чехия. Явлението се свърза с факта, че в много от регионите в страната не останали конкуриращи се печатни издания. Едновременно с това се наблюдавал ръст на платените търговски материали в пресата. Отбелязва се също, че все по-малко вестници имат собствена щатна редакция, някои медийни групи захранвали до пет различни издания с почти идентични материали.

Един отговор на “Масов обиск на немски журналисти

  1. Свободна журналистика – израз който се изпълва със съдържание в постоянната борба за журналистическа истина. Журналистическа истина, постоянно предевяваща високата си цена.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s