Изследване: Бялото население на САЩ измира

144Пред миналата година в САЩ са починали повече бели хора, отколкото са се родили. И макар неиспанското бяло население да си остава най-голямата група на територията на държавата, Управлението по преброяване на населението прогнозира съществен прелом в недалечно бъдеще.

През 2012 г. 198-милионната група население намаляла до 12.4 хиляди човека – от броя на родилите се през тази година извадили броя на починалите.

Независимо от неголемия процент, някои демографи вече се опасяват: в нито един друг етап от историята на САЩ не се е наблюдавало подобно намаляване на доминиращата расова група. И нито една друга група не е понасяла подобни загуби.

Неотдавна бе публикувана статистика, според която за първи път в американската история голямата част от децата (50.4% от децата на възраст до една година) принадлежат към малцинствата.

Печалното бъдеще до известна степен е отложено от 188-те хиляди имигранти, главно от Канада и Германия, а също от Русия и Саудитска Арабия. Така неиспанските бели, както и преди, си останали най-многобройните – около 63% от населението на страната.

Но тенденцията изненадала демографите. Според тях, трябва да се признае постепенното намаляване на бялата популация в САЩ. „Именно малцинствата ще развиват американската икономика, на тях ще се дължи ръстът на населението в близките 50 години“, – заяви Уилям Фрей, демограф.

Жените с висше образование отлагат раждането на деца до края на 30-те си години и дори по-нататък във времето. Те първоначално градят кариера, твърдят специалистите. В по-зряла възраст жените раждат по-малко деца. Сред белите жени по-възрастни от 30 години безплодието се среща по-често, отколкото сред тъмнокожите.

Глобалната криза също оказва влияние, твърдят демографите – много хора не могат да си позволят да имат дете. Бялото население смята фактора „световна криза“ за решаващ фактор. Демографите смятат, че след края на кризата неиспанското бяло население в САЩ ще започне да се увеличава.

Пикът ще настъпи в края на първата четвърт на века – към 2024 г. поколението на бейби-бума ще бъде над 70 години, след което САЩ ще започне главно да измира.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s