Политкомисарите на протеста

df5bb506010b4547862bc776fbe95afaТези дни Мая Манолова (която се оказа най-големият мъж в БСП, или поне човекът с най-мощните топки в парламентарната левица) бе заснета в един много интересен сблъсък с протестърите пред Министерския съвет. Гледах няколко пъти клипчето с нея, за да се убедя, че това, което ме порази, е истина. Оказа се, че сетивата ми не ме лъжат, както и анархистките ми инстинкти.

Мая Манолова успява да заведе разговор с протестиращите. Този разговор е мъчен, труден, изпълнен с недоверие, но е истински разговор. Хората я питат, спорят с нея, но в крайна сметка, ако не е искала такива мигове на напрежение, просто никой не я е карал насила да става депутат.

Както върви този мъчителен разговор, но разговор, изведнъж се появяват две млади жени със забележителни бюстове и започват да истерясват. Викат, крякат, пищят – “Оставка”. Виковете им привличат други от тяхната природа и това, което беше един разговор, бе абсолютно унищожено.

Започна някакъв опит за психическа репресия над Манолова, но с доста неподходящ адресат, защото така или иначе не само, не успяха да я сломят, но дори след гледането на клипа Манолова става симпатична. Всяка жертва на подобен тип агресия е симпатична, каквото и да разправят убедените костовисти и истериците на свободна практика.

Поразяващото в клипа е, че аз успях да разпозная едната девойка, която се появи, за да съсипе диалога. Нейното име е Зорница Миткова и тя е пиарка в агенцията на Ивет Добромирова (също ултраактивни протестърка) “PRoPR“. Миткова не е ново лице сред протестите.

Тя е тази, която произведе сегрегаторската формулировка, че сега протестирали “младите и симпатичните” за разлика от селяните и простаците, които протестирали преди. Миткова често се явява по телевизионните екрани, за да говори от името на протестиращите, въпреки офицалната фукня на протестърите, че си нямали говорител, лидер и платени спонсори. Дори в една статия я бяха изографисали като “фалшиво лице на площадната демокрация”.

Именно идването на Миткова разваля разговора. Същата Зорница Миткова се чува как кряка на Манолова: “Мен ме е срам от вас!”. Всеки има право на личното си мнение и на личния си срам, но госпожа Миткова вече дължи обяснение за мотивацията на своето поведение. Нейната намеса в един разговор просто го провали, защото най-вероятно поставената задача е била такава.

Всички медии непрекъснато повтарят, че трябва диалог, но ето че един човек от протестърите, телевизионно лице, се намеси грубо насред диалога, за да го прекъсне с обиди, лични квалификации и прииждаща агитка, която кряска, за да заглуши вече всеки здрав разум.

Отдавна се знае, че поне няколко пиар-фирми работят върху имиджа на протеста. Организацията на толкова нафукано-патетични акции като пускането на фенери в небето, роял на площада пред Народното събрание, изкарването на десетки еднотипни лозунги, но мислени в една и съща лаборатория – протестът продължи твърде дълго, за да не се досетим за неговата технология. Но пиарките са пуснати в неговите редици, очевидно за да играят ролята на политически офицери, направо казано – на политкомисари.

В Червената армия, а и в повечето социалистически армии по света, имаше специални политически офицери. Командирът на едно подразделение се грижи за тактиката и боеспособността, а политкомисарите бяха за недопустими политически мисли в главите на войниците, както и съблюдаването на правата вяра.

Очевидно ролята на политкомисарите днес е иззета от пиарките, които съвестно бдят да не би някой да се отклони от политическата роля на протеста. Задачата е дадена – протестиращите трябва да бъдат изкарвани светли, уменни, прелестни, красиви, очарователни, модерни и богати, но които властта не чува и не иска да си говори с тях. Поведението на Манолова разчупи този шаблон и заради това политкомисарката Миткова веднага се довлече да установи политическа дисциплина и да стегне протестърските редици.

Прословутият Дмитрий Фурманов, който е написал книгата за Чапаев, всъщност е бил политофицер, прикрепен към легендарния командир. Самият Чапаев макар и естествен военен гений, е бил слабо подготвен политически и болшевиките му пращат човек, който да възпита народния герой.

Пиарките днес са в ролята на Фурманов – те бдят за правилната идеология като някакъв свръхмедиен Биг Брадър и се намесват, когато видят някой да се отклонява. И понеже този протест си вярва, че не е контролиран, пиарките трябва да изпълняват своята мисия тихо и незабележимо, но понеже поведението на Манолова се отклони от очакването, пиарката на Ивет Добромирова просто трябваше да наруши обичайната си роля и да изпълни възложените задания.

Протестърите толкова често говорят за това, че те са не организирани, а спонтанни. Че нямат лидер, а са въплащение на ходещата среднокласова демокрация. Че нямат лидер, а са нещо като протестен кибуц, който възниква отново и отново всеки ден. Натрупани накуп тези определения са толкова абсурдни и влизат в толкова тежко противоречие с очевидната организация и изливането на пари, че човек и да иска няма как да изпита съмнения в съществуването на политкомисариат, който бди за посланията и правоверните идеи.

Как иначе можем да си обясним прогонването на много мирни хора от протестните редици, които обаче са имали наглостта и безочието да защитават невписващи се в политическия дневен ред каузи – безусловен базов доход например, или абсолютно пълен мажоритарен вот? Нали протестът е на всички? Но не, политическите офицери винаги са били доказателство за това, че протестът не само не е за всички, а и за това, че протестът има своя скрита идеологическа цел, която не е готов да формулира, защото не е наясно все още какво е общественото отношение.

Преди няколко дни описаната тук политкомисарка бе пуснала и статус в който открито плюеше телевизиите, че канят определени хора. Нейният гняв бе насочен към Велислава Дърева. Политкомисарката Миткова се възмущаваше как може да я канят в студията.

Аз някъде по този повод формулирах едно основно правило, с което да определим какво е демокрация: Това, че Дърева те дразни, е легитимна позиция. Това да искаш да спреш да я канят където и да е, вече е полуфашизъм.

Позицията на пиарката беше странна за един човек, който се представя за обикновен протестър. Но за един политкомисар подобно мислене е съвсем естествено. Тя трябва да си заслужи хонорара в края на деня и да докладва, че масите са с правилно идеологическо съзнание и не си позволяват да се заслушват в това, че властта все пак иска да си говори с тях.

Винаги съм знаел, че най-голямата подмяна в 21 век е подмяната на истинската политика с пиар. Пиарството е майстор на ефектни афоризми и политически послания, които се родеят с романтичната поезия, но не може да предложи истинско лидерство и стратегия за управление. Защото просто не му е това работата. Политкомисарите на протеста обаче не го осъзнават. Те вече са запленени от своята роля, но пък и се озлобяват от ден на ден, че технологиите им дерайлират и не искат да работят по начина по който са замислени.

Но това, както се казва е съвсем отделна тема, за съвсем отделно оплакване. Тук оплакваме нещо друго. Един политически офицер с големи цици провали един труден, но интересен опит за разговор протест – власт. Тя изпълни задачата си и сигурно спи доволна и прегракнала.

Съжалението е за всички нас.

Очевидно лудницата продължава, за радост на санитарите и политическите офицери.

Александър Симов

Източник: http://foo.bg/article/633/

Да припомним какво пише СЛАВА по повод екс-пиарката на президента Росен Плевнелиев и настояща, явно, пиарка на протестърите.
Пиарката на Плевнелиев изригна: Знаете ли с какво се римува Ивет?
21.03.2013 09:30
Люти скандали тресат пресслужбите на президентството и на Министерския съвет заради новата шефка на правителствения пресцентър Ивет Добромирова. Назначаването на „Дондуков“ 1 на заподозряната в сантиментална афера с президента Росен Плевнелиев бивша тв водеща в БНТ вбесило колежката й на „Дондуков“ 2 Мария Иванова.

Началничката на президентската пресслужба, която сътвори новогодишния гаф на Плевнелиев със Скалистите планини, подлудила още от първия ден на служебното правителство всички нови министри. В прав текст им казала, че тя ще им назначи пиари във ведомствата. Добромирова обаче се прошмулила без знанието на Иванова, явно с благословия от по-високо място.

Мария пък била като градоносен облак из етажите на президентството в последните дни – откакто Ивет се е нанесла отсреща в Министерския съвет. Двете дори директно и по телефона си въртели нонстоп скандали, а битката им за надмощие изобщо не оставала скрита от подчинените в двата пресцентъра, разказват служители от държавните сгради, пише vsekiden.

Най-страшно било положението на новите министри, които първо получили нареждания от Иванова за медийните си участия, после пък от Добромирова, което съвсем ги объркало. Слава богу, инструкциите на Плевнелиев били едни и същи и пред двете пиарки, така поне в това отношение разминавания нямало.
Интересно е, че Ивет Добромирова и Мария Иванова са работили заедно в БНТ.

Тогава те не били в лоши отношения, но пък сега пресначалничката при президента разпространява дори клюки със стара дата за медийната шефка към правителството. Според Иванова навремето в БНТ с колежката й Добромирова си правели кръшен майтап заради разкрепостеното й поведение. Подхвърляли в рими след тогавашната водеща на сутрешния блок на държавната телевизия: „Ивет, Ивет – ще може ли един…?“.

От директните покани опитвал да я спасява единствено деверът й – водещият на „Панорама“ Бойко Василев. Той е брат на дългогодишния приятел, а сега съпруг на Ивет – Румен Петров, който пък беше аташе в Лондон.
http://www.slava.bg/news/48206.html
А ето какво открихме във вестник Марица:
Диков към Ивет: Излъгахте, че съм нарекъл министър гей?!
Журналистът и пиарката на служебния премиер се счепкаха отново
24.04.2013   |   15:00
Сашо Диков отново се счепка с пиарката на премиера Ивет Добромирова. Двамата си размениха остри нападки, като журналистът я обвини в лъжа. „Защо излъгахте, че съм нарекъл министър гей“, повиши тон Диков, опитвайки се да надвика Добромирова.

След като Марин Райков обясни подробно какви решения е взел кабинетът на днешното заседание, се оттегли и остави Ивет и Диков да изяснят противоречията помежду си.
Скандалът тръгна заради предаването на Диков по Нова телевизия, за което Добромирова твърди, че е манипулирало изказване на Райков. От изрязаните кадри изглеждало, че премиерът мълчи на зададените му въпроси, въпреки че всъщност е отговорил на тях.

Добромирова обясни, че сигналите, които е изпратила до телевизията, СЕМ и други институции, само са посочвали фактите. Тя не искала конкретни наказания за журналиста, нито е давала препоръки за начина му на работа – следователно няма вмешателство в работата на институциите.
Пререканието продължи повече от 10 минути пред камерите и пред колегите им журналисти. Добромирова посочи, че е получила отговор от „Нова броудкастинг груп“, въпреки че официалното писмо не е било адресирано до нея. От там посочили на Добромирова да прочете по-добре Етичния кодекс на журналистите. PR-ката прочете на глас някои от основните постановки във въпросния кодекс. Според нея в съботното си предаване Сашо Диков грубо е нарушил изискването да не се скриват и изопачават факти.

Добромирова посочи и изказвания на самия Диков. „Вие признавате, че сте манипулирал въпросния репортаж. Което между другото не е репортаж“, обърна се тя към него и го засегна с това, че няма журналистическо образование и затова не знае какво е репортаж.

„Вие си търсите най-добрата жертва. Да, естествено, че има манипулации. Под манипулации се разбира монтаж“, отвърна на свой ред Диков, с което даде коз на Добромирова.

„Чухте ли, че има манипулации?“, обърна се тя към присъстващите. „В смисъл на монтаж“, опита се да я надвика Диков. След което я засипа с обвинения, че нарочно отказва да гостува в неговото предаване. „Ето, каня ви“, заяви той.

„В най-новата ни история няма подобна груба манипулация с думи на министър-председателя“, продължи да анализира Добромирова. Според нея въпросният монтаж е недопустим, тъй като надписът на кадрите с думите на премиера гласял :“Въпроси без отговор“, а всъщност отговорът на премиера продължил цели 10 минути.

„Защо излъгахте Силва Зурлева, че съм нарекъл един министър от служебното правителство гей“, продължи с критиките Диков. Става въпрос за министъра на икономиката, на който беше зададен такъв въпрос в предаването „Дикoff“.

Добромирова обясни, че с шефката на Нова телевизия е говорила за казуса с монтираните думи на Марин Райков. В разговора тя е дала за пример анонса към разговора с Асен Василев, който гласял „Ще се окаже ли министърът на икономиката част от гей отбора?“. „Вие лъжете Силва Зурлева, че съм го нарекъл гей“, не прие обяснението Диков. „Не казвам такова нещо“, заинати се Добромирова.

Свадата между двамата продължи и с това, че PR-ката официално е обявила, че ще се въздържи от участия в Нова телевизия. „Колко удобно!“, възкликна Диков. Мотивите на Добромирова са, че има недопустимо нарушение на професионалните стандарти в журналистиката.

Тя повтори, че „никъде не съм казала кой какво трябва да направи във връзка с този факт. А когато фактите говорят, и боговете мълчат“.

„Фактите са, че няма конкретни отговори. Това е печалният факт. И си търсите виновни“, контрира Диков, продължавайки да настоява, че Марин Райков не е отговорил на поставените преди седмица въпроси, пише Блиц

Накрая Добромирова благодари на журналистите, че разговорът между нея и Диков се води пред свидетели. Свидетелите, обаче, не бяха много, защото скандалът прогони повечето от тях извън Министерския съвет.
http://marica.bg/%D0%B4%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%B2-%D0%BA%D1%8A%D0%BC-%D0%B8%D0%B2%D0%B5%D1%82-%D0%B8%D0%B7%D0%BB%D1%8A%D0%B3%D0%B0%D1%85%D1%82%D0%B5-%D1%87%D0%B5-%D1%81%D1%8A%D0%BC-%D0%BD%D0%B0%D1%80%D0%B5%D0%BA%D1%8A%D0%BB-%D0%BC%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D1%81%D1%82%D1%8A%D1%80-%D0%B3%D0%B5%D0%B9!-news102210.html

2 отговора на “Политкомисарите на протеста

  1. Докога ще търпим тези медийни проститутки, които най- нагло лъжат и формират лъжлива медийна политика. Мисля, че е време да се намесят компетентните органи, ако разбира се и те не са получили дарение или спонсорство от хората на СОРОС и новите така наречени „граждански обединения“……………..

  2. Не се учудвам на нищо. Защото морални проститутки и платени „демократи/демократки“ има отдавна. Повечето от вклрючените в медийните списъци на канени лица са високо платени морално проституиращи „специалисти по всичко“. Затова следя новините само по интернет и то предимно от чуждите медии.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s