Британските архиви разсекретиха речта на кралицата по повод Третата световна война / The Guardian

flickr-2907244305-originalТази кралска реч не би искал да я чуе никой, сигурни са кореспондентите на The Guardian Робърт Бут и Алън Травис. Националният архив на Великобритания разсекрети редица документи от времената на студената война, в това число и подготвената от правителствените чиновници чернова на обръщението на кралица Елизабет II към нацията по повод Третата световна война.

2006AL1129_qeii_cbeaton-821x1024Речта на Нейно Величество е част от 320-страничния сценарий на командно-щабните учения Wintex-Cimex-83, подготвени от ръководството на разузнаването, Министерството на отбраната и Министерството на вътрешните работи и припомня за заплахата от ядрен Армагедон, висящ над Великобритания преди 30 години, се казва в статията.

„Държавата ни е дължна отново да се подготви към оцеляване въпреки всичко, – гласи речта на кралицата. – Аз никога няма да забравя тъгата и гордостта, изпитани от мен, когато заедно със сестра ми в детската стая слушахме по радиото вдохновяващите слова на баща ни в този съдбоносен ден на 1939 г. Нито за минута не можех да предположа, че това мрачно и ужасно задължение ще падне и върху моите плещи“.

Правителствените PR-и подготвили обръщението на Елизабет II в дните, когато посланикът на Великобритания в Москва съобщил, че войнстващата риторика на новия генерален секретар Юрий Андропов внушава „сериозни опасения“, предават кореспондентите. В такава обстановка британските стратези разработили сценарий за учения, в които  войнстващата върхушка на СССР взема инициативата в свои ръце и извършва нападение над Западна Германия, Скандинавия, Италия и Турция, след което следват ядрени и химически удари.

QUEEN SUMMIT LEADERS 1984Чиновниците от военното министерство стигнали до извода, че ако НАТО не нанесе превантивен ядрен удар, войската на алианса ще бъде изметена от превъзхождащите сили на „оранжевите“ (кодовото наименование на СССР), продължават Бут и Травис.

„Нашият враг не е  войникът с пушка в ръце и дори не летецът, браздящ небесата над нашите градове и села, а смъртоносната мощ на технологиите, използвани за недобри цели, – цитират журналистите обръщението на кралицата. – Но каквито и ужаси да ни очакват, ние притежаваме всички качества, с които ще успеем да съхраним свободата си, както вече два пъти се случи в този печален век“.

Abseilers secure a giant canvas along the River Thames of a photograph showing Britain's Royal Family during the 1977 Silver JubileeНа фона на продължаващата ескалация на напрежението НАТО взема решение да нанесе ядрен удар по страните от Варшавския договор. Във Валикобритания цари паника. Гражданите са в ужас и очакват ответен удар, но ученията завършват оптимистично, „оранжевите“ предлагат началото на преговори за мир, се казва в публикацията.

Източник: The Guardian http://www.theguardian.com/uk-news/2013/aug/01/queen-speech-nucklear-war-national-archives

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s