Експерт: САЩ не са готови за широкомащабни действия в Сирия

f22Напрежението в Сирия расте. Метежниците разпространиха изявление, в което се твърди, че правителствената войска е извършила газова атака в покрайнините на Дамаск. Аналитикът Биной Кампмарк смята че вероятността САЩ да се намеси в Сирия вече трябва да се нарече неизбежност, но едва ли ще се стигне до мащабна операция, пише RT.

Биной Кампмарк смята, че, съдейки по изявленията на редица представители на Белия дом и Конгреса, САЩ имат решимост за пряка намеса в конфликта. „Това могат да бъдат тактически удари с употребата на крилати ракети, но мащабите на намесата за сега са неизвестни. Най-вероятно, това ще бъде слаба намеса с използване на тактическо оръжие“, – поясни аналитикът.

Според експерта, САЩ още не са се възстановили от нахлуването си в Афганистан и Ирак. А намесата в сирийския конфликт ще доведе до още по-голяма дестабилизация на ситуацията.

В сутрешните часове на 21 август сирийската опозиция разпространи информация, че правителствената войска е извършила химическа атака в контролирания от метежниците район Хута в източен Дамаск. Според оценките на опозицията, в резултат на атаките са загинали над 1.3 хиляди човека.

Днес се появи информация, че в тунели в предградие на Дамаск е открит склад с химическо оръжие, който вероятно принадлежи на метежниците. Претършувайки предградието на Дамаск Джубар, правителствената войска откри още и склад с противоотрови, използвани за лечение и профилактика при отравяне с бойни отровни вещества.

Припомняме, че за днес е планирана срещата на Барак Обама със съветниците по национална сигурност за обсъждане на информацията за употребата на химическо оръжие в Сирия. Белият дом разглежда цяла поредица от набелязани дейстивия, в момента се извършва обсъждане на разузнавателната информация по въпроса, отбелязват западните средства за масова информация.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s