Генерали от ГДР призоваха да се спре военната истерия и русофобията

heinz-kessler-pic-reuters-382588777Около сто офицери от бившата ГДР написаха открито писмо “Войници за мир”, осъждащо политиката на западните държави към Русия, съобщи РИА Новости.

Сред подписалите са бившите министри на отбраната Хайнц Кеслер и Теодор Хофман, 83 генерали, включително космонавта Зигмунд Йена, няколко адмирали, полковници и капитани.

Военните отбелязват, че настоящата политика на САЩ е насочена към изолация на Русия чрез създаването на кордон от Балтика до Черно море, което прави добрите отношения между Германия и Русия невъзможни. В полза на това говорят опитите да се направи Украйна член на ЕС и НАТО.

“На нас не ни трябва военна агитация срещу Русия, а взаиморазбиране и мирно съвместно съществуване. Не се нуждаем от военна зависимост от САЩ, а от отговорност в името на мира”, – се казва в посланието.

Екс-министърът на отбраната на ГДР адмирал Теодор Хофман по време на пресконцефенцията заяви, че авторите на писмото добре разбират, че войната не бива да бъде инструмент за правене на политика. Според него, много от подписалите се са свидетели на Втората световна война.

“Опитът показва, че с руснаците е по-добре да си приятел, отколкото враг”, – заключи той.

Петя Паликрушева

One response to “Генерали от ГДР призоваха да се спре военната истерия и русофобията

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s