Русия спря транзита на военна техника за Афганистан

путин транзит 5Министър-председателят на Русия Дмитрий Медведев подписа постановление, което спира транзита на военна техника и въоръжение за Афганистан.

Решението е взето във връзка със спиране действието на разпоредбите на резолюция на Съвета за сигурност на ООН 1386 (2001). Медведев възложи на МВнР на Русия да информира чуждестранните правителства за отмяната на наземния и комбиниран транзит на въоръжения и техника през територията на Русия за Афганистан и обратно.

Транзитът на товари за Афганистан се осъществяваше чрез базата в Уляновск. За нейното функциониране стана ясно през 2012 г. Пунктът бе наричан “база на НАТО”, но без основания. По повода вице-премиерът Дмитрий Рогозин заяви, че Русия просто печели пари, “отваряйки” вратичка.

Петя Паликрушева

One response to “Русия спря транзита на военна техника за Афганистан

  1. Всъщност, реално този транзит се е състоял в предоставянето на въздушен коридор за натовските самолети. Базата в Уляновск на практика не е работила и не е била използвана от янките. Тя е планирана като транзитен, логистичен пункт – за дозареждане, за товаро-разтоварни работи… Нейната цел е била по-скоро да даде възможност на руските власти да контролират съдържанието и обема на превозваните товари. Но след като натовците отказали да плащат за базата, тя не им е била предоставена. Сега просто се изчиства съществуващото положение. А пък самолетите на янките могат да си летят ако искат през п.им м., все ще си намерят за целта въздушни коридори и „приятелски страни“. Защото, да пращат военни въртолети през цял Пакистан, да ловят Миаля (Бен Ладен, де, ха-ха…) – това могат. Ами значи, нека и транспортните си самолети да прекарват от там. Да напечатат още малко кухи долари – и айде, Пакистан им се отворил… Браво! Къде е проблемът? Русия нищо не губи, и без това не е взела нито една зелена хартийка за услугите си. А руското правителство ще спечели още малко уважение сред народа.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s