Die Zeit: Германия плаща компенсация на съветските военнопленници

Съветски военнопленници russland_transport_sowjetischer_kriegsgefangener_in_guterwagenПравителството на Германия взе решение да изплати компенсации на живите съветски военнопленници, които са били в плен в нацистка Германия, съобщи изданието. Понастоящем, както се казва в материала, от 5.3 милиона съветски военнопленници са живи около 4 хиляди, които в голямата си част са около 90 годишни. Планира се годишно всеки от тях да получава компенсация в размер на 2.5 хиляди евро. За целта в бюджета на Германия са планирани 10 млн евро. За окончателното решение е необходимо съгласието на немската опозиция, а то ще бъде налице, не се съмнява изданието.

Решението на немските власти има “високо символично значение на фона на настоящите разногласия във връзка с конфликта в Украйна”, се казва в статията.

Съветски военнопленници в лагерите на смъртта

Съветски военнопленници в лагерите на смъртта

Много десетилетия проблемът около съветските военнопленници беше игнориран, твърди изданието.  Само в официалната си реч по повод 70-та годишнина от края на Втората световна война президентът на Германия Йоахим Гаук заяви, че гибелта на съветските военнопленници е едно от най-крупните престъпления на Германия и тази трагедия не се осъзнава в пълна степен от немското общество.

По време на военната кампания на вермахта, както добавя изданието, в германски плен са около 6 млн съветски войници. Всеки втори е загинал в лагерите на смъртта или по време на пешите маршове. Нацистите се отнасяли към тях нечовешки, в разрез с всички военни конвенции. В същото време намиращите се в нацистки плен военнопленници от западните съюзници са останали живи в 97 % от случаите.

Петя Паликрушева

Съветски военнопленници _01

2 responses to “Die Zeit: Германия плаща компенсация на съветските военнопленници

  1. А може би Ви плащат, за да премълчавате някои неудобни моменти?
    😉

  2. „По време на военната кампания на вермахта, както добавя изданието, в германски плен са около 6 млн съветски войници. Всеки втори е загинал в лагерите на смъртта или по време на пешите маршове.“
    Госпожо Паликрушева, не разбрах само какви са цифрите за немските военнопленници в съветски плен и съответните оцелели проценти. Не е ли ВАШЕ професионално задължение да изясните изцяло темата, а не само частично?
    😉

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s