Washington Post: Русия се съмнява американците да са стъпили на Луната

Луна_1600x1200Русия предложи на САЩ да се разследват детайлите около стъпването на американците на Луната през 1969 г. и особено странното изчезване на оригиналната кинолента, на която е запечатан този исторически момент. Внезапният интерес по темата се обяснява с възмущението на руската администрация около американското разследване на корупцията във ФИФА, пише Washington Post.

В напрегнатите отношения между САЩ и Русия се забеляза ново винтче на недоверие: официалният представител на Следствения комитет на Русия Владимир Маркин призова да се извърши разследване около стъпването на американците на Луната, пише американското издание.

Според Маркин, подобно разследване ще даде нови сведения за историческите космически пътешествия. Маркин предложи да се проведе разследване около изчезването на оригиналния видеозапис на първото стъпване на Луната през 1969 г. и образците от лунен прах, доставени впоследствие на Земята.

“Ние не твърдим, че те не са летели, а само са снимали, – обясни Маркин в статия за руското издание “Известия”. – Но всичко това са научи и културни артефакти, те са достояние на човечеството и тяхното изчезване е наша обща загуба. Нека разследването да покаже”.

Още през 2009 г. НАСА заяви, че, за да се направи икономия, те са изтрили записа от първото стъпване на Луната, заедно с други 200 хиляди записи. Понастоящем има капия, възстановени на база новинарските репортажи. Според думите на американската агенция, те са с по-добро качество от оригинала.

Внезапният интерес на Маркин към темата се обяснява с недоволството на Москва по повод мащабното корупционно разследване срещу служители на ФИФА, пише американското издание. Според него, американските прокурори “са прекрачили чертата” и са объркали политическите преговори с корупцията, обявили са се за “висши арбитри” в международния футбол.

Петя Паликрушева

3 responses to “Washington Post: Русия се съмнява американците да са стъпили на Луната

  1. e ne moje da ste tolkova tapi! osven ako ste komuneta! Polovin sviat gleda6e kacaneto direktno po TV,a nia go slu6axme po radio“Beograd“

  2. Какво кацане, това е пълна кинопродукция, снимана заради идеологическото противопоставяне.
    Някой представя ли си как се каца на планета ?! Безопасно… с пълни за излитане резервоари с гориво?!
    А как се излита?
    Това до днес не е технологично отработено, а камо ли в далечната 1969г. Та нали на Земята се строят цели космодруми, екипи от 1000 души организират едно излитане… А краварите, разбираш ли, литнали 400 000 км., кацнали, поразходили се, па излетели и се върнали обратно 400хил.км.!!! ХАХА – виц!

  3. Ако не ме лъже паметта, дори измежду американците имаше хора, които изказваха съмнения относно състоялото се кацане, привеждайки редица основателни аргументи.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s