Boulevard Voltaire: Изолирана е Западна Европа, а не Русия

French President Francois Hollande (L) speaks with German Chancellor Angela Merkel (R) during a meeting with partner nations in Chicago during the NATO 2012 Summit on May 21, 2012.     AFP PHOTO/Saul LOEB

French President Francois Hollande (L) speaks with German Chancellor Angela Merkel (R) during a meeting with partner nations in Chicago during the NATO 2012 Summit on May 21, 2012. AFP PHOTO/Saul LOEB

Каквото и да пише купената западна преса, настоящото положение на Русия на международната арена по никакъв начин не може да се нарече “изолация”, пише Boulevard Voltaire. Напротив – докато Русия и Китай осъществяват свободно икономическо партньорство, Западна Европа в угода на САЩ затъва в дългове, откъсвайки се от евразийската съобщност и доброволно отказвайки се от бъдещето, за което мечтаеше де Гол.

На международния икономически форум в Санкт-Петербург присъстваха представители на 73 държави, пише Никола Бонал в Boulevard Voltaire. Това показва не само влиятелността на този прекрасен град, но и неговата актуална действеност в руските и международните делови отношения.

Икономическият потенциал на страните от БРИКС трябва да бъде признат дори от завистниците и от всеки от Запада, който е изгубил чувството си за реалност и продължава да тръби, че Русия е в изолация, пише журналистът. Не бива да забравяме и за сближаването на Русия с Турция и Египет, което бе съпроводено от “ураган от проклятия и потоци от сарказъм от страна на жалката западна преса, макар днес нея повече да я спонсорират, отколкото четат”.

Меркел Оланд uСпоред френския историк Еманюел Тода, Русия може да стане бъдещето за Европа, за което мечтаеше де Гол, избавяйки я от “задушаващата хватка на Америка”. Русия винаги е имала егалитарни възгледи, а това уронва въздействието на империалистическото маниерничене на американското общество, прието и от европейския наднационален елит.

“Изводите ми не са оптимистични. Преди 50 години Енох Пауъл (британски политик-конверватор, бел.ред.) призова за сближаване между Европа и Русия и за контрол над южните ни граници. А вижте докъде я докараха НАТО и американския Конгрес, които искат война на изток и нахлуване на юг”, – със съжаление констатира Никола Бонал.

Разбира се, можем да си спомним за смелите и реалистични речи на Франсоа Фийон, Валери Жискар дЕстен, Герхард Шрьодер или Хелмут Шмит, но те вече нямат власт, прави изводите си френският журналист.

Петя Паликрушева

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s