Меркел заяви за сериозни разминавания между Германия и САЩ по шпионажа

German Chancellor and head of German CDU party Merkel awaits start of party board meeting in BerlinМежду САЩ и Германия има съществени разминавания по въпроса за шпионажа, заяви канцлерът на Германия Ангела Меркел.

“Не казах просто така, че със следенето между приятели нещата няма да минат. Предполагам, че информацията, която получават по такъв начин, не струва. И точно тук има сериозни разминавания между САЩ и Германия”, – каза Меркел в интервй за немския LeFloid.

“Разбира се, като канцлер на Германия, знам, че ние зависим от сътрудничеството си с другите спецслужби. Теоретически знам също, макар и да не мога да го докажа, че има и други спецслужби, които също са заинтересовани да ни следят. Но повтарям. Германия е силна държава, с нашите приятели ще си взаимодействаме без да се следим’, – подчерта Маркел.

В четвъртък WikiLeaks публикува документ, който доказва, че Агенцията за национална сигурност на САЩ е подслушвала телефонните разговори на три канцлери на Германия – Ангела Меркел, Герхард Шрьодер и Хелмут Кол.

Според информацията, АНС на САЩ са подслушвали 125 телефонни номера на високопоставени немски служители. Както се отбелязва в публикуваните документи, АНС е извършвала следенето по “политически и икономически мотиви”.

Според публикуваните данни, в списъка на номера, които са подслушвали сътрудниците на АНС в продължение на десетки години, има и 56, принадлежащи на чиновници от федералната канцелария на Германия, а също десетки телефони от близкото обкръжение на настоящия канцлер на Германия Ангела Меркел.

Освен това, през юни WikiLeaks публикува информация, че Агенцията за национална сигурност на САЩ подслушва телефонните разговори на три френски лидери: Жак Ширак, Никола Саркози и Фр. Оланд.

Припомняме, че между САЩ и Германия вече се случиха няколко шпионски скандала. Обект на минал шпионаж е била отново Ангела Меркел.

Петя Паликрушева

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s