Обама пуска авиацията срещу Асад в Сирия

Умерена опозиция Сирия radical-and-moderate-syrian-rebels-middle-east-monitorПрезидентът на САЩ Барак Обама разреши американските военни да “защитават” опозицията в Сирия с помощта на авиацията, съобщават световните медии.

Според сведения от източници, “президентът Барак Обама е разрешил използването на авиацията за защита на умерените сили в Сирия, подкрепени от САЩ, ако те бъдат атакувани от правителствената войска или от други групировки”, предаде ТАСС, позовавайки се на Wall Street Journal.

“Това ще увеличи риска от конфликт между САЩ и Башар Асад”, – констатира вестникът.

Официалният представител на Белия дом в Съвета за сигурност Алистър Бески потвърди, че Вашингтон е готов да приложи военна сила, за да защити подготвените и екипираните от инструктори на САЩ формирования на т.нар. умерена опозиция в Сирия.

Баски отказа да уточни как точно ще „защити“ Пантагонът ползващите се от подкрепата на САЩ отряди в Сирия.

Заедно с това той заяви, че администрацията на Обама “е готова да вземе всички необходими мерки, за да гарантира, че тези сили ще могат успешно да изпълнят поставените им задачи”. Бески добави също, че Пентагонът е готов да окаже и “огнева подкрепа, за да ги защити”.

В началото на юни министърът на отбраната на САЩ Аштън Картър заяви, че Пентагонът обучава само 60 бойци от сирийската опозиция за борба с бойците от “Ислямска държава”.

Картър съобщи, че през тестове са преминали 7 хиляди човека, но критерият за подбор е бил много строг. Курсантите трябвало да притежават чиста репутация, да не са забелязани да извършват зверства и да са готови да воюват в унисон с международните закони, регламентиращи бойните действия.

Петя Паликрушева

One response to “Обама пуска авиацията срещу Асад в Сирия

  1. Ха, нищо неочаквано. Фашингтон не разбира от друго, освен от сила. И тъй като в момента Русия е твърде заета да решава проблемите, които Фашингтон й създаде, лапите на последния отново са развързани. Докато не го плеснат през тях, отново ще си ги протяга, както винаги.
    Играят си САЩ играта, но те не са виновни. Ние сме виновни, че им го позволяваме. За да си предател и подлец няма нужда да правиш нищо особено. Няма нужда да помагаш, или да виеш от възторг, или одобрително да скимтиш. Напълно достатъчно е „само“ да си мълчиш.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s