Нобелов комитет: Обама не оправда надеждите

Гир Лунд Нобел faultEкс-директорът на Нобеловия комитет е разочарован от Обама

Президентът на САЩ Барак Обама, който получи през 2009 година Нобеловата награда за мир, не оправда надеждите, заяви бившият директор на Нобеловия комитет Гир Лундестад.

Това написа той в мемоарите си, публикувани в Норвегия. Американските медии публикуват цитати от тях.

“Поглеждайки назад, може да се каже, че беше правилно да се протегне ръка за помощ на Обама”, – пише Лундестад, който ръководи Нобеловия комитет от 1999 до 2014 г.

 

President Barack Obama pauses during a news conference after meeting with Gov. Rick Perry in Dallas about immigration on Wednesday, July 9, 2014. (AP Photo/Jacquelyn Martin)

President Barack Obama pauses during a news conference after meeting with Gov. Rick Perry in Dallas about immigration on Wednesday, July 9, 2014. (AP Photo/Jacquelyn Martin)

Той пояснява, че премията е трябвало да подкрепи новия президент, но вместо това е стоварила върху Обама товара на твърде високите си очаквания, които той не е могъл да оправдае.

“Много от привържениците на Обама считат, че това е било грешка, – отбелязва Лундестад. – Премията не даде този резултат, на който разчитаха членовете на комитета”.

Припомняме, че Обама получи Нобеловата награда за мир в края на 2009 година. Наградата смути дори самия него, съобщи тогава високопоставен представител на Белия дом.

Старши съветникът на президента на САЩ Дейвид Акселрод, коментирайки събитието и отговаряйки на репликата, че “световната общественост е потресена”, заяви: “Ние също”.

Премията бе присъдена на Обама за усилията му за укрепване на сътрудничеството между хората и дейността му в областта на международната дипломация.

Петя Паликрушева

One response to “Нобелов комитет: Обама не оправда надеждите

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s