Армията на Ирак изтласква Ислямска държава

Ирак Ид 2Иракската правителствена войска освободи от Ислямска държава най-големия в страната нефтопреработвателен завод, разположен в град Байджи, провинция Салах-ед-Дин. Това заявиха от щаба на командването на военната операция.

Според изявлението на командването, “силите на безопасност на Ирак с подкрепата на отряди от народното опълчение напълно освободиха от екстремистите нефтопреработвателния завод в град Байджи”.

Отбелязва се, че терористите са понесли “големи загуби, има много убити и ранени, а и такива, които са изоставили позициите си в Байджи”.

По време на боевете, според иракския Център за бора с тероризма, е бил ликвидиран един от главатарите на Ислямска държава – Абу Салман ал-Аскари, отговарящ за бойните операции на терористите на територията на Ирак.

Боевете за нефтопреработвателния завод, разположен на 200 км северно от столицата Багдад, не са спирали от момента на превземането на града от формированията на Ислямска държава през юни миналата година. Но нито ИД, нито иракската армия до момента не успяваха напълно да овладеят предприятието: въоръжените сблъсъци за отделни сгради и производствени площадки с променлив успех се извършваха практически ежедневно.

Производствената мощност на завода е 300 хиляди барела нефтопродукти на ден. При пълно натоварване предприятието може да задоволи половината от потреблението на страната.

ИД започна активни настъпателни действия в северните части на Ирак в началото на лятото миналата година. Понастоящем въоръжените формирования на ИД контролират до една трета от иракската територия.

Петя Паликрушева

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s