Стотици терористи от ИД бягат от страната, мащабно настъпление на САА в Хомс

Палмира битка САА 36Сирийската армия с подкрепата на руската авиация възобнови мащабното настъпление срещу укрепените пунктове на метежниците в провинция Хомс, принуждавайки терористите да бягат, – пише сирийската преса.

Под дъжд от артилерийски снаряди, бомби и ракети от въздуха, ислямистите бяха принудени да изоставят позициите си и да търсят защита извън границите на Сирия или да се предават. Срещайки ожесточена съпротива, САА продължава да се придвижва напред и вече освободи град Sinaysil, източната част на град Jawalek, а и причини големи загуби на терористите. По време на боевете са убити десетки ислямисти, унищожени са транспортите им средства и бойната техника.

67-а бригада на САА, заедно с отрядите на опълчението и ливанската съпротива води боеве за контрола над шосето Хомс-Палмира. Правителствените части успяха да завземат част от района Ал-Баларат, унищожавайки бронирани машини с 23-мм им артилерийски установки и екипажа им.

Настъплението се подкрепя от руските ВКС, които са в непрекъснат полет и нанасят удари по отбранителните позиции на метежниците. В щаба на сирийската групировка завършва разработката на операцията по освобождаването на Палмира. Главната роля в операцията е отредена на руската авиация, която ще разчисти пътя на сирийската армия.

Макар Палмира и да няма стратегическо значение, защото се намира в центъра на Сирийската пустиня, борбата за историческата местност има важно морално значение, защото Палмира е паметник на духовното и културно наследство на сирийския народ.

Петя Паликрушева

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s