Прочети КАК крадат труда ти

12190852_10201081480355608_7159381777093757254_nФактът, че парите “растат” в капиталистическото обръщение, е общоизвестен.

Именно тоя “растеж” превръща парите в КАПИТАЛ.

Принадената стойност не може да се породи от стоковата циркулация, тъй като тя познава само размяна на еквиваленти, не може да се породи и от добавка към цената, тъй като взаимните загуби и печалби на купувачи и продавачи биха се уравновесили, защото тук говорим за масово обществено явление, а не за индивидуално.

За да получи принадена стойност (т.е печалба), “притежателят на пари…трябва да открие на пазара такава СТОКА, чиято потребителска стойност да притежава своеобразно свойство да бъде източник на ПЕЧАЛБА”, такава стока, чийто процес на употребяване би бил същевременно и процес на създаване на ПЕЧАЛБА.

Такава стока съществува.

Това е РАБОТНАТА СИЛА НА ЧОВЕКА.

Нейното потребление е трудът, а трудът създава стойност, т.е. ПЕЧАЛБА.

Притежателят на пари купува работната сила по нейната стойност, определяна, както стойността на всяка друга стока от обществено-необходимото работно време, нужно за нейното произвеждане (т.е. от стойността на издръжката на работника и на неговото семейство).

Като купи работната сила, притежателят на парите има право да я употребява, т.е. да я накара да работи цял ден, да речем по 12 часа.

 

При това работникът за 6 часа (“необходимото” работно време) създава продукт, който покрива неговата издръжка, а през другите 6 часа (“принадено” работно време) създава неплащан от капиталиста “принаден” продукт или принадена стойност (печалба).

 

Капиталът е ПОСТОЯНЕН (за машини, суровини и т.н) и ПРОМЕНЛИВ (за работна сила)

 

Капиталът не остава неизменен, а расте в процеса на труда, като създава принадена стойност (печалба).

Поради това, за да се изрази степента на експлоатирането на работната сила от капитала, трябва да се сравнява принадената стойност не с целия капитал, а само с променливия капитал.

Нормата на принадената стойност, както Маркс нарича това отношение, в нашия пример ще бъде 6 делено на 6, т.е. разглеждания работник го експлоатират, т.е. крадат на 100 %.

Капиш ли си?

Ако нищо не си разбрал, прочети го пак и пак, и пак…

Специални благодарности на дядо Маркс за „прозрението“.

Венсеремос!
Движение „Че Гевара“

Един отговор на “Прочети КАК крадат труда ти

 1. Интересното тук е това, че на нас ни казват: Да, но в обществото „Притежателят на пари купува работната сила по нейната стойност…“ и „Като купи работната сила, притежателят на парите има право да я употребява…“
  – но нали тук не е казано кой има право да бъде този „притежател на парите“? Нали теоретически, всеки един от нас има право и възможност да бъде „притежателят на пари“? Кое е тук нечестно, значи правилата на играта са еднакви за всички граждани? Значи – всеки един от вас може да бъде капиталист? Всички са поставени при еднакви условия, поне от гледна точка на закона? Значи, имаме едно „свободно състезание“, в което всеки може да спечели? Е, добре, тогава – напред! Станете и вие богати, кой ви пречи? Експлоатирайте и вие, нали законът е еднакъв за всички?
  Ето с такива мили и сладки приказки нашите врагове унищожиха България. Защото изведнъж всеки „освободен“ глупак реши, че при „демокрацията“ му се отваря „златната възможност“ и той да стане богат „капиталист“! Или, хайде, поне – заможен да стане! Или, във всеки случай, по-заможен, отколкото при държавно регулираната икономика. Защото сега вече ще има възможност и той да лапне малко от „принадената стойност“!
  А освен това, тогава ни лъжеха – условията са равни, възможностите – еднакви; всичко, от което имате нужда, казваха, е предприемчивост, инициативност, смелост, въображение, трудолюбие и изобретателност – и просто няма как да не се задържите на повърхността в конкурентната борба! И няма как да не ръфнете и вие вашето сладко парченце от тортата! Всеки, разбира се, се размечта и си помисли – ами, че аз да не би да не съм трудолюбив, предприемчив, инициативен и т.н. и пр.? Това е най-лесното нещо. Ура, да живее капитализмът! С две ръце съм „за“! Искам да имам и аз тази „възможност“!…
  Наистина, безгранична е човешката глупост! Всъщност, при капитализма не е най-страшното това, че някой си лапва принадената стойност. Страшното е, че НЯМА КАК ВСЕКИ да си лапне – лапат само едни, а други им духат супата. Неравенството е изначално заложено в системата, но системата си е изработила пропагандна машина, която заслепява хората и не им дава да видят очевадното.
  Проблемът е в неограничената частна собственост, която по принцип дава възможност да се натрупва и да се капитализира принадената стойност. А това става чрез неограничената собственост върху средствата за производство. По този начин неравенството неизбежно се задълбочава. Оформя се експлоататорска класа, която веднъж сформирана, започва организирано (!) да защитава своите интереси. И въпреки „равните правила на играта“ тази класа създава такива условия, при които неравенството се бетонира и все повече и повече нараства, а преходът от класа в класа става… химерен.
  И това е огромен проблем. Също проблем е това, че тези класи (и особено някои, особено лакоми прослойки в тях), изобретяват допълнителни методи за грабеж. Тези методи вече са откровено престъпни – някои явно против закона, а други паралелно и извън закона. Например условно-незаконни (паралелно на закона) са финансовите методи за грабеж. Те изобщо не са свързани с труда. Понеже този, който има право да печата парите (или да създава безналични пари), може да създаде такива правила и механизми, чрез които да краде безобразно, даже и без да ползва никакъв наемен труд. Банкерите имат механизъм за правене на пари от нищото, който е всеизвестен и се нарича „паричен мултипликатор“, но на никого и на ум не му идва да ги вкарва в затвора – въпреки, че те нарушават даже законите на капиталистическата икономика! Но за финансовите капиталисти няма закони. Те живеят в друга реалност…

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s