Наблюдатели от 20 държави пристигнаха в Крим за изборите за президент на Русия

STHht4jMxl4Наблюдатели от 20 държави, сред които Великобритания, САЩ и Украйна, пристигнаха в Крим за изборите на президент на Русия. Подобен вот се провежда на полуострова за първи път след анексирането му през 2014 г.

„Изборите в Крим ще бъдат наблюдавани от 43 международни наблюдатели от 20 държави“, това съобщи пред медиите председателя на изборната комисия на региона Михаил Малишев.

Освен тях вота ще бъде следен от 3600 обществени наблюдатели. Процесът на гласуване ще бъде отразяван не само от руски, но и от френски и шведски медии. Право на глас на полуострова имат около 1,5 млн. души.

ЦИК на Русия обяви рекорден брой чуждестранни наблюдатели на президентските избори от 18 март. Повече от 1000 чужденци са били акредитирани.
„През последните три седмици, международен интерес нараства значитело,“ – заяви пред репортери членът на ЦИК Николай Левичев.
„Бяха издадени общо 1 529 акредитационни сертификати. Някои краткосрочни наблюдатели от ОССЕ вече са изтеглени и на територията на Руската федерация има 1513 наблюдатели от 115 страни“, уточни той.
„В представителство на различните страни в международните мисии, ако вземем мисията на ОССЕ, най-представителната част са наблюдателите от Германия – 75, следвани от тези от САЩ – 51 души“, допълни Левичев.
„По-нататък трето място си делят Казахстан, Киргизстан и Полша с по 31 изпратени представители в мисията на ОССЕ“, допълни членът на ОССЕ.
„Очевидно е, че по отношение на броя на страните, имаме остра, безпрецедентна експлозия на интереса към резултатите от тези избори, които, според мен, ще имат широк международен резонанс“, добави той.
Крим и Севастопол, въпреки санкциите, също не са пренебрегнати от наблюдателите.
Според председателя на ЦИК на Русия Ела Памфилова, там са действали 43 чуждестранни наблюдатели от 20 страни (в това число от САЩ, Франция, Швеция, Израел), както и експерти по въпросите на изборите.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s